Spullen kopen en toch beter voor de aarde??

Waar ik in geloof..
..dat we SAMEN de wereld duurzamer en mooier kunnen maken.

..dat we elkaar kunnen inspireren en helpen én

..dat de key ligt in verbinding.

Ikzelf ben nog steeds zoekende in hoe we als mensheid goed of beter kunnen zijn voor de aarde. Zo ben ik natuurlijk vegetariër en heb ik me sinds de zomer de eis gesteld om óf alleen nog maar eco-kleding te kopen óf tweedehands. Kortom dit is niet zomaar een blog over spullen kopen.

Als ik zo rond kijk in mijn woonkamer (nog steeds geen tinyhouse helaas) word ik super blij. Ik heb een bank, een tafel met 4 stoelen, wat lampjes een kleed en nog zo’n 10 planten. Dat laatste wordt nog een dingetje mocht ik tiny gaan.. Ik heb precies de spullen die ik nodig heb hier en ik word er héél blij van.
Alle spullen zijn of tweedehands of gepersonaliseerd (denk aan gouden gespoten bloempotten) of zó mooi dat ze mee kunnen naar mijn tinyhouse. Kortom ik denk dat ik best goed nadenk over de spullen die ik heb en in de toekomst wil gebruiken en vind het onzinnig om elke maand wat nieuws te kopen.

Single use plastic
En toen kwam ik opeens allerlei advertenties op social tegen (jep ik trap er ook in) waarbij ik na ging denken. -Een bamboo tandenborstel bijvoorbeeld, of katoenen wattenschijfjes. Shampoo of zeep zonder verpakking- Want tja we zijn mensen. We leven en gebruiken dingen. Zoals eten, drinken, wc papier, verzorgingsproducten..

Als je bij elke categorie nadenkt hoeveel plastic verpakkingsmateriaal, vervoerskosten, materiaal om het te maken, werk (wat soms door kinderen op slecht betaalde arbeiders in oosterse landen wordt gedaan) er komt kijken… om te huilen gewoon… Want alles zit in single-use plastic wat een beetje betaalbaar is..

Totdat je dus die andere markt ontdekt. En ja dit is een serieuze markt want nu wordt ik qua advertenties doodgegooid met díé producten 😉 Ik zie door de bomen soms het bos niet meer. Denk aan een deo zonder aluminium cloride: ik denk dat ik er wel 6 verschillende geprobeerd heb. (de 1 is hartstikke onhandig: een kristal die je onder water moet doen en dan afbrokkelt, veel die helemaal niet helpen etc).

Elke dag worden er 27.000 bomen gerooid voor de productie van alleen toiletpapier

DUSSSSSS kunnen we elkaar niet een beetje helpen hierin?
De goede deo’s, de lekkere zeepjes, de CO2 teruggave bij Zalando of met vliegen (ja elke mini beetjes helpen..)

Hier al wat dingen die ik gaaf vindt:
een bikini & yoga wear gemaakt van gerecycled plastic: die je ook nog kan omdraaien!
zeepjes, shampoo en deo zonder plastic verpakkingsmateriaal, vegan, natuurlijk en handgemaakt (do I need to say more?)
Bamboo Wc papier (want wist je dat er elke dag 27.000 bomen worden gerooid voor de productie van ALLEEN toiletpapier??) Overigens is dit goedkoper dan ‘gewoon’ toilletpapier!!
– (je kent ze vast al wel) schoonmaakmiddelen van Ecover of method, gewoon bij de AH te koop, helaas nog in plastic verpakkingen.. iemand een andere suggestie?
Tandpasta zonder verpakking zonder fluoride (maar die heb ik nog niet gebruikt!)
– vul aan vul aan..

3 reacties op “Spullen kopen en toch beter voor de aarde??”

 1. -Stoffen groente-zakjes, -netjes om je groente in te vervoeren van supermarkt naar huis. (dag plastic en ook papieren zakjes;-)
  -Siliconen ‘schuursponjes’ (tussen aanhalingstekens want ik vind ze niet supergoed werken.
  -oorstokjes met bamboe stokje
  -mooncup ipv maandverband en/of tampons
  -wasbol met cacao-doppen ipv wasmiddel
  -stuk zeep ipv plastic flacon met vloeibare handzeep
  -glazen schaaltjes voor in de vriezer ipv plastic schaaltjes/zakjes
  -bijenwasdoek ipv kaaspapier
  Jantien

   1. Kijk Tubien, hierbij een linkje voor wassen met de cacaodoppen. Ik kocht ooit een bol waar ze in zaten en nu kan het ook in zakjes bij je was blijkbaar.

    Ook een leuke site trouwenshttps://www.waschbaer.nl/shop/bio-wasnootdoppen-1-kg-24351?searchPage=1&searchRow=8&G=2378

    groetje van Jantien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *